Nanne Nicolasen 10-01-18, 10:11 Laatste update: 13:07 

Nikki Lee Janssen (27) kon niet bevroeden wat er allemaal zou gebeuren toen ze een zwoel filmpje voor haar vriend in hun Dropbox zette. Een hacker plukte het eruit en probeerde haar af te persen. Ondanks verwoede pogingen de beelden offline te houden, stond het binnen 24 uur op de website Dumpert.

De website, waarop dagelijks allerhande filmpjes worden geplaatst, is door Janssen aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.

Het gebeurde bijna een jaar geleden. ,,Ik was toen drie maanden zwanger en mijn vriend Joost was naar een verjaardag”, vertelt Janssen aan de keukentafel in haar ouderlijk huis in Elst. ,,Ik lag in bed en kreeg een melding van Dropbox dat er was ingelogd. Ik kreeg er niet echt een goed gevoel bij en dat werd bevestigd door een jongen uit Elst. Hij stuurde mij op Facebook een bericht: ‘Er staat een filmpje op je tijdlijn, maar ik betwijfel of je dat online wil hebben’.”

Lekker videootje

Nikki Lee Janssen (27)
Nikki Lee Janssen (27) © Erik van ‘t Hullenaar

Wat blijkt: het filmpje is gedeeld op haar eigen Facebookaccount. En al snel druppelen er meer reacties binnen. Bijvoorbeeld van een regiomanager van haar toenmalige werkgever: ‘Lekker videootje hoor’, zegt hij. ,,De hacker kon blijkbaar ook in mijn mail, want ineens stonden er twee berichten in. Of ik 3.000 Bitcoins wilde overmaken. Zo niet, dan ging hij met de data online. Ik wist natuurlijk dat hij op de foto’s en filmpjes doelde.”

Janssen leerde haar vriend Joost kennen via de populaire datingapp Tinder, maar hij woonde toentertijd niet bepaald om de hoek. ,,Wij wonen nu samen in Noord-Holland, maar ik woonde toen nog in Elst, dat is twee uur rijden, dan stuur je elkaar wel eens wat.” Ze hadden afgesproken de filmpjes en foto’s uit veiligheid niet op hun telefoon te bewaren, maar juist in Dropbox, als herinnering.

Anderhalve dag

Samen veranderen ze nog dezelfde avond alle wachtwoorden en het Dropbox-account. Ze bellen de politie, maar die kan niets doen.

Om vier uur ’s nachts probeert ze nog wat te slapen, maar dat lukt amper. De volgende dag zet ze haar inmiddels leeggehaalde telefoon weer aan. Al vrij snel krijgt ze op WhatsAppberichten van een onbekend nummer, met haar toplessfoto als profielfoto ,,’En Dumpert niet te vergeten’, las ik nog als laatst ontvangen bericht, maar de rest durfde ik niet te lezen. Joost belde gelijk Dumpert, maar die waren niet te bereiken, we hebben toen maar het verhaal gedaan op de voicemail en gevraagd of ze het filmpje niet wilden plaatsen.”

Toch krijgt ze die avond weer een appje van een bekende: ‘Waarom sta jij op Dumpert?’, vraagt hij. ,,Toen zakte ik echt door de grond”, zegt Janssen. Het stel doet er alles aan om het filmpje offline te krijgen, maar het blijft er anderhalve dag op staan. ,,Bijna 1 miljoen views had het. Toen begon onverhoopt het gevecht tegen Dumpert.”

Peter R. de Vries

Uit wanhoop mailde ze Peter R. de Vries. Die reageerde al binnen een half uur en verwees haar door naar zijn zoon, advocaat Royce de Vries. Die ging voor haar aan de slag. ,,Na twee sommatiebrieven en anderhalve dag later was het filmpje eraf. Ik huurde ook een privédetective in om ervoor te zorgen dat het filmpje nergens anders opdook.”

20 december was de zitting tegen Dumpert. ,,Ik wilde de gemaakte kosten voor de advocaat en dergelijke terug.” Maar dat is voor Janssen slechts bijzaak. ,,Ik hoop dat de rechter inziet dat het anders moet. Ze (Dumpert, red.) geven namelijk een platform aan mensen die dit soort filmpjes gebruiken om te chanteren. Ze beseffen niet wat voor leed ze daarmee kunnen aanrichten.”

Eerste keer

Dumpert betreurt deze zaak, stelt de site in een reactie. ‘Het is niet de bedoeling dat onrechtmatig verkregen materiaal op het platform terecht komt en Dumpert wil graag voorkomen dat haar merk misbruikt wordt voor dit soort praktijken. Vandaar dat de bewuste clip snel verwijderd is en we de gegevens van de uploader met de politie hebben gedeeld’. 

‘Dumpert is inmiddels al tien jaar een zeer actief platform, in al die jaren hebben we niet eerder met een dergelijke zaak te maken gehad. Daaruit blijkt dat Dumpert hier wel degelijk op acteert en dat zullen we ook in de toekomst blijven doen’.

Handboek
Ondanks dat haar pikante filmpje online terechtkwam, vindt Janssen niet dat je niets meer naar elkaar moet sturen. ,,88 procent van de mensen uit een relatie doet aan sexting (het sturen van seksueel getinte beelden of teksten). Het moet niet zo zijn dat je zo iets niet meer kunt doen. Daarom dacht ik, ik moet er iets mee, en besloot een soort handboek te schrijven.” 
Met hulp van een coauteur, iemand die de kaft bedacht en een uitgever schreef Janssen het boek ‘Niet van iedereen! De hel die online shaming heet’. Daarin vertelt ze haar uitgebreide persoonlijke verhaal, maar komen ook experts aan het woord, en er worden ‘tips’ en ‘tricks’ gegeven. Voor de uitgifte van het boek is ze een crowdfunding gestart. 7.500 Euro is er nodig. 3.500 voor de uitgever en 4.000 voor de coauteur. Het boek wordt naar verwachting in mei of juni gepubliceerd.