BIOGRAFIE

Nikki Lee Janssen (1990) werd geboren in het Gelderse Elst, maar woont inmiddels in het pittoreske Medemblik. Nikki Lee is een enthousiaste jonge vrouw die vroeger deel uitgemaakt heeft van de Nederlandse Turn Selectie, waar ze geleerd heeft wat hard werken en doorzetten is. Na haar turncarrière is ze gaan werken in de sales, iets wat ze met heel veel plezier deed. Dat ze ooit een boek zou gaan schrijven en het werk doet wat ze nu doet, had ze nooit verwacht. Want de reden voor beiden komt voort uit de meest verschrikkelijke gebeurtenis uit haar, tot begin 2017 onbezorgde leventje…

In 2017 zijn mijn privefoto’s door een hack onrechtmatig in het bezit gekomen van een cybercrimineel. Deze beelden heeft hij gedeeld op mijn eigen Facebookpagina en naar vrienden, collega’s en familie gestuurd. Alsof dat nog niet genoeg was, heeft hij na afpersing mijn video ook op het platform Dumpert.nl geüpload. Dit resulteerde in 1 miljoen views binnen 36 uur. Daar stond ik dan, letterlijk en figuurlijk in mijn blootje, zichtbaar voor de hele wereld met daaronder heel veel nare en kwetsende commentaren van Dumpert reaguurders.

Er heerst taboe op alles wat te maken heeft met online shaming, sexting, sextortion en aanverwante onderwerpen. Dat uit zich op twee manieren, ook in mijn geval. Enerzijds voelde ik dat mijn nabije omgeving weet had van wat er was gebeurd, maar niemand begon erover. Anderzijds kwam, als ik dan eens geconfronteerd werd, altijd het argument op tafel dat het mijn eigen schuld was, dat het o, zo stom was geweest om een naaktfoto te maken en te delen. Daardoor besefte ik dat men geen idee had waar-ie over sprak. Telkens die veroordeling is moeilijk, omdat ik nooit iets strafbaars heb gedaan.

Het intiemste wat ik ooit gedeeld had met mijn vriend werd gestolen. Ik was een slachtoffer geen dader.

Dat ik als slachtoffer van een cybercrimineel ineens neergezet werd als dader, was voor mij de omgekeerde wereld en liet mij inzien dat deze heftige vorm van cybercriminaliteit een groot maatschappelijk probleem is dat nog niet veel mensen (willen of kunnen) zien.

Tijdens mijn strijd kwam steeds vaker het besef dat er dingen anders moeten in Nederland. Niet alleen binnen de politie, maar ook in de wet-en regelgeving op het gebied van privacy. Ondanks dat ik nog volop met mijn eigen strijd bezig was, ben ik een netwerk gaan verzamelen om het probleem daadwerkelijk aan te pakken, zodat in de toekomst anderen nooit het gevecht aan hoeven te gaan wat ik moest doormaken. 

Als je mij nu vraagt heb je ergens spijt van, bijvoorbeeld spijt van de video die je destijds maakte en stuurde, of spijt van het feit dat je besloot om met je billen bloot” te gaan door het delen van je verhaal op nationale TV. Het antwoord op die vragen is hetzelfde, namelijk nee!

Misschien ben ik zelfs wel blij dat het mij is overkomen, omdat ik altijd sterk in mijn schoenen ben blijven staan. Omdat ik de strijd aan gegaan ben met mijn hacker, Dumpert en de politie. Hierdoor hebben sextortion & online shaming voor de politie, voor het OM en de politiek een gezicht” gekregen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat er daadwerkelijk veranderingen in gang gezet zijn.

Ik ben eerder dankbaar & trots dat ik anderen met mijn verhaal kan helpen, mag inspireren en adviseren!

Vrolijke Groet,
Nikki Lee