22.06.2018 | 15:27 UUR | JORIEKE VAN NOORLOOS

De pikante privéfoto’s en -video van Nikki Lee Janssen (27) en haar vriend Joost werden buitgemaakt door een hacker en op Dumpert geplaatst toen het stel niet inging op zijn eisen. Nikki schreef er een boek over.

Aan LINDAnieuws vertelt Nikki hoe het nu met haar gaat.

Lees ook
Nikki werd slachtoffer van sextortion en wil nu anderen helpen met haar ervaring

LANGEAFSTANDSRELATIE

“Mijn vriend en ik stuurden elkaar pikante foto’s en video’s, toen we nog een langeafstandsrelatie hadden”, vertelt Nikki. “Je weet wel, van die gekke semi-serieuze gewoontes die je ontwikkelt binnen een relatie. Later, toen we gingen samenwonen, besloten we die foto’s en video’s in een Dropbox te doen, zodat vrienden de beelden niet per ongeluk zouden kunnen zien.” Bijna een jaar later, toen Nikki net twee maanden in verwachting was van hun dochter, kreeg de 27-jarige een vreemd berichtje via Facebook Messenger: ze was gehackt en als ze niet wilde dat het beeldmateriaal uitlekt, moet ze drieduizend bitcoins (nu omgerekend iets meer dan zestien miljoen euro waard, toen minder) betalen. Nikki kreeg niet de tijd om überhaupt haar vriend te bellen, want de eerste pikante video werd al gauw door de hacker op haar Facebook gezet.

IN LINGERIE GEZIEN DOOR JE BAAS

Nikki kon de foto gauw van haar Facebook verwijderen, maar ze belandde in lingerie op Dumpert. Die foto werd binnen een dag meer dan een miljoen keer bekeken. “Terwijl ik ze nog gewaarschuwd had dat ik gehackt was en ze dat beeldmateriaal niet moesten plaatsen”, verzucht Nikki. “Mijn telefoon stroomde over van de berichten, ineens had iedereen me op zo’n manier gezien: mijn baas, collega’s, ouders, schoonouders, vrienden… Ik begon me echt terug te trekken, ik dacht dat iedereen op straat naar me keek en ervan wist. Gelukkig hebben we in die zaak met Dumpert uiteindelijk wel gelijk gekregen van de rechter.”

ONWETENDHEID

Het stel deed intussen aangifte bij de politie, maar daar merkten ze dat er nog veel onwetenheid heerst rondom het begrip sextortion (seksuele afpersing). “Ze wisten bijvoorbeeld niet wat Dropbox is en de politie heeft vaak ook de mensen, middelen en kennis niet om dit soort zaken aan te pakken”, vertelt Nikki.

NIET SERIEUS GENOMEN

Het gebrek aan kennis bij de politie, maar ook bij het grotere publiek, was een van de redenen van Nikki om haar boek Niet van Iedereen te schrijven. “Er zijn nog veel vooroordelen rondom dit onderwerp”, legt Nikki uit. “Veel mensen hebben dit probleem, maar velen van ons worden niet serieus genomen. Mensen zeggen dingen als ‘je moet niet zulke foto’s en video’s maken’ en ‘je hebt er ook om gevraagd’, terwijl dat natuurlijk onzin is. Men moet gewoon van je gegevens afblijven.”

Poppynto meisje zwart

Lees ook
Dit is Dumperts reactie op Nikki, die de site aanklaagde na het plaatsen van pikante video

TIPS AND TRICKS

In het boek vertelt Nikki haar verhaal van A tot Z, brengt ze de laatste feiten en cijfers, komen er experts aan het woord en geeft ze tips over sexting. Alvast eentje: “Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van sexting. Zorg dat je iCloud goed beveiligd is en dat niet al je foto’s van je smartphone naar de iCloud gaan en gebruik sleutelhangers voor je wachtwoorden. Google jezelf ook eens, want waarschijnlijk staat er meer van je op internet dan je zou denken én willen.”

TIP: MAAK SCREENSHOTS

Mocht het al te laat zijn en ben je gehackt, dan heeft Nikki ook tips voor je. “Het domste wat wij hebben gedaan, is uit schaamte onze Dropbox verwijderen. Daar zaten achteraf gezien heel veel belangrijke data in. Dat moet je dus absoluut niet doen: maak screenshots en bewaar die. Dit is handig voor de politie.” In haar eigen ‘zaak’ is de hacker nog niet opgepakt. “We weten alles van hem: waar hij woont, hoe hij eruit ziet, waar hij dit deed, maar de politie kan hem op de één of andere manier nog niet oppakken. Maar ik heb er vertrouwen in dat het snel zal gaan gebeuren.”

STRIJD

“Ik vind het dubbel dat straks alles wéér openbaar is, doordat het boek over een week uitkomt”, vertelt Nikki. “Daar staat echt alles in: wat voor invloed dit alles had op mijn relatie, de details van het hacken… Niet van iedereen heeft deels geholpen bij mijn verwerking, maar het blijft eng.” Toch vindt ze het belangrijk dat het boek er komt. “Mijn dochter is inmiddels een jaar oud. Zij krijgt later ook vriendjes en ik wil niet dat zij ooit deze strijd zal hoeven voeren. Die gun je niemand.”