09-05-2019, 15:55

 

Er melden zich steeds meer jongens onder de 26 jaar die online worden afgeperst met seksueel getinte foto’s of video’s. Vorig jaar verdubbelde het aantal jongens dat daar melding van maakte ten opzichte van 2017. Daarom beginnen hulporganisaties Helpwanted en Slachtofferhulp Nederland vandaag een onderzoek naar financiële afpersing met naaktbeelden.

 

Bij deze vorm van chantage dreigt een afperser iemands naaktbeelden online te zetten, tenzij het slachtoffer flink betaalt. Vorig jaar werd daarvan 552 keer melding gemaakt bij Helpwanted, een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Het overgrote deel van die meldingen, 79 procent, kwam van jongens en mannen.

 

“Meisjes worden vaak afgeperst voor naaktbeelden, jongens voor geld”, zegt Merel van Mansom, wetenschappelijk medewerker bij Helpwanted. “Er is dus een onderscheid tussen financiële en seksuele afpersing.” Bij meisjes vragen afpersers bijvoorbeeld om extra naaktbeelden, die zij dan in hun netwerk kunnen verspreiden. Jongens wordt meteen om geld gevraagd.

 

Jongens denken dat ze met een leuk meisje of een leuke jongen zitten te chatten.

 

Nikki Lee Janssen, ervaringsdeskundige en voorlichter bij Helpwanted

 

De slachtoffers werden vaak zonder hun medeweten gefilmd en in bijvoorbeeld een chatbox verleid tot het hebben van seksueel online contact. “Er wordt misbruik gemaakt van de seksuele vrijheid die jongeren voelen”, zegt Nikki Lee Jansen, ervaringsdeskundige en werkzaam bij Helpwanted.

 

“Jongens denken dat ze met een leuk meisje of een leuke jongen zitten te chatten, maar dat is dan een opnamebeeld of iemand die daar onder dwang zit”, vertelt Janssen bij Nieuws & Co op NPO Radio 1. “We zien dat er soms echt bendes achter zitten die hier hun beroep van hebben gemaakt. In heel veel landen is dit echt een megabusiness.”

 

Het Jeugdjournaal ging langs bij Helpwanted. Bekijk de reportage hier:

 

‘Het zijn boeven die hun geld verdienen met sextortion’