21 februari 2019, 10.37 uur · Foto: NH Nieuws / Adobe Stock

Slachtoffers van misdrijven krijgen op sociale media vaak nog een trap na, meldt Slachtofferhulp Nederland. Iemand die daar heel goed over kan meepraten, is de Medemblikse Nikki Lee. 

Begin vorig jaar werd Nikki afgeperst door een hacker, die een pikant filmpje van haar computer had gestolen. Uiteindelijk zette hij de beelden online. Ze kwam er mee naar buiten, maar in plaats van steun volgde er een haatgolf van negatieve reacties op sociale media.

Lees ook: Nikki Lee Janssen wil dat slachtoffers van online-shaming serieus genomen worden 

“Ik was een slachtoffer in de zaak, maar ik werd op sociale media weggezet als dader”, vertelt Nikki bij de ochtendshow op NH Radio. “Ze zeiden dat het mijn eigen schuld was, omdat ik het filmpje had gemaakt. En dat ik mij niet moest aanstellen. Dat vond ik misschien nog wel het heftigste aan de hele situatie.”

Miljoen keer bekeken
Het filmpje van Nikki werd bijna een miljoen keer bekeken. Op het moment dat dit gebeurde was ze net vier maanden zwanger van haar eerste kindje. “Ik had liever gehad dat hij me van mijn fiets had getrapt, dan dit”, zei ze destijds bij de rechtszaak.

De reactie die haar het meest pijn deed, was er een over haar vader. “Als ik de vader van dit meisje was geweest, had ik niet geweten of ik mijn handen thuis had kunnen houden”, schreef iemand. “Deze reactie staat in mijn geheugen geschrift.”

Hopeloos
Wat de haatgolf op sociale media nog erger maakt, is dat ze haar verhaal deelde om andere afpersingsslachtoffer te helpen. “Dan hoop je ergens steun te krijgen van anderen, ook al zijn het totaal onbekende mensen. Maar dat zij je dan eigenlijk nog slechter neer gaan zetten, is hopeloos. Waarvoor doe ik het dan? Waarvoor heb ik dan mijn verhaal gedeeld?”

Haar afperser, een 25-jarige man uit Den Bosch, werd uiteindelijk in juli vorig jaar opgepakt. Begin dit jaar was de rechtszaak en kreeg hij dertig maanden cel. Pas hierna sloeg de sfeer om. 

Lees ook: Nikki Lee blij met veroordeling afperser: “Dit is een mooi signaal” 

“In het begin was alles negatief, later werd elk negatief commentaar door iemand anders tegengesproken. Na de uitspraak werd ik als een soort heldin op internet ontvangen. Die tegenstelling kon ik heel moeilijk geloven.”

Goed nadenken
Nikki roept mensen op om voortaan beter na te denken voordat ze iets plaatsen op sociale media. “Er zijn genoeg slachtoffers geweest van cyber-misdrijven die vanwege de reacties op sociale media een einde aan hun leven hebben gemaakt. Dat is iets waar we stil bij moeten staan”, benadrukt ze.